Уринарни проблеми при котката: грижа за цял живот при състояние, което може да продължи цял живот

Уринарните проблеми при котките често продължават през целия им живот, което изисква непрекъсната грижа. Много от тези проблеми се появяват вследствие на стрес и различни фактори от околната среда и водят до обтегнати отношения между котките и техните собственици. За щастие, храната за уринарна грижа при котките може да изиграе важна роля в справянето с тези проблеми като помогне да се намали риска от бъдещи уринарни инциденти и върне котката към нейната тоалетна.

КАК ДА ЗАБЕЛЕЖИМ ПРИЗНАЦИТЕ НА УРИНАРНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ КОТКАТА

Уринарните проблеми на Вашата котка може да са стресиращи за Вас, но за котето те са често много болезнени. Ето няколко ключови признака, за които трябва да наблюдавате котката, ако се съмнявате, че тя може да страда от уринарни нарушения.

ИНЦИДЕНТИ В КЪЩАТА
Ако Вашата порастнала котка има често злополуки или уринира на необичайни места, това може да е признак за някое от най-често срещаните уринарни състояния, които са напълно лечими с помощта на Вашия ветеринарен лекар.

КОТКАТА ВОКАЛИЗИРА КОГАТО УРИНИРА
Ако котката Ви се напряга за да уринира или издава мъчително виещо мяукане в тоалетната си, това може да означава, че тя има котешки идиопатичен цистит (FIC), уринарни камъни или дори запушване на уретера.

КРЪВ В УРИНАТА
Запазете си час при ветеринарния лекар ако забележите кръв в котешката тоалетна или урината на котката. Това може да е сериозен симптом за котешки идиопатичен цистит, уринарни камъни или запушване на уретера, всички от които трябва да се лекуват незабавно.

ЧЕСТО УРИНИРАНЕ
Ако Вашата котка отделя често малки количества урина и прекарва повече време в тоалетната си отколкото обикновено, споделете Вашите притеснения с ветеринарния лекар без да отлагате. Това поведение може да е знак за запушване на уретера, което е спешен случай от медицинска гледна точка.

ЧЕСТО СРЕЩАНИ УРИНАРНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ КОТКИТЕ

Въпреки че мнозина обвиняват инфекциите на уринарния тракт като главна причина когато котката има уринарни проблеми, съществуват и други по-вероятни състояния, които влияят на котките. Камъни, запушвания и котешки идиопатичен цистит представляват 85% от проблемите на долния уринарен тракт при котките. В зависимост от диагнозата лечението е индивидуално, но храната предназначена за уринарната система е важна част от грижата за котката през целия й живот. Също така тя помага да се предотвратят бъдещи уринарни проблеми.

FIC – ИДИОПАТИЧЕН ЦИСТИТ ПРИ КОТКИ

Най-често срещаното уринарно нарушение при котките е котешкия идиопатичен цистит (FIC) – диагноза, която обикновено се поставя след като се елиминират другите възможни състояния. Въпреки че причината за FIC не е известна, стресът се смята за важен фактор при това заболяване.

УРИНАРНИ КАМЪНИ

Струвитните и калциево-оксалатните са най-често срещаните видове камъни в уринарния тракт и те могат да причинят многобройни и болезнени оплаквания на Вашата котка. При котки склонни към образуване на камъни ветеринарните лекари може да препоръчат по-голям прием на вода и терапевтични храни с цел да се разтворят съществуващите камъни и да се намали вероятността от образуване на камъни в бъдеще.

ЗАПУШАЛКИ

Уретера е тръба, която извежда урината от пикочния мехур навън от тялото. Когато струвитните кристали в урината на котката се свържат със слуз, те могат да блокират уретера. Ако Вашата котка издава виещи звуци при уриниране или посещава често тоалетната, но изхвърля малки количества урина, причината може да бъде блокиране на уретера. Свържете се незабавно с Вашия ветеринарен лекар, тъй като това състояние се счита за спешен случай и може да има фатален край, ако не се лекува своевременно.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С УРИНАРНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ВАШАТА КОТКА

Когато става въпрос за уринарни състояния, няма общи и универсални решения. Ето защо е важно да работите в непосредствен контакт с Вашия ветеринарен лекар за да се определи най-добрия курс на лечение подходящ за уникалните нужди на Вашата котка.

  • ХРАНЕНЕ
  • ОБОГАТЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
  • ЛЕКАРСТВА

Дългосрочно и щадящо можете да поддържате най-добро състояние, като осигурявате подходяща храна.