В направено проучване на домашно приготвените храни за домашни любимци, повече от 90% от храните са били небалансирани и непълноценни.*

  • Всяка порода има различни хранителни нужди. Приготвянето на храната за Вашето кученце не е същото, като да приготвите храната за детето ви или за самите вас. Кучето има хранителни нужди, които са доста различни от тези на хората.
  • Храни, които вероятно не са балансирани и не отговарят на неговите нуждите, могат до доведат до сериозни проблеми. Например, калцият и фосфора трябва да бъдат балансирани в правилното съотношение.**
  • Подрастващите кученца имат по-голяма нужда от таурин за разлика от хората. Недостигът му, може да доведе до сърдечни заболявания и влошаване на зрението. ***

И малко за суровото месо…

Не хранете кученцето си със сурово месо. Обработката на сурово месо, винаги е била най-съществената част от приготвянето и на човешката храна. Същото важи и за храната на кучето. Суровото месо, често съдържа бактерии като салмонела, листерия и дори Ешерихия коли, които могат да бъдат много опасни за домашните любимци и хората, които се грижат за тях. Кученцата или другите домашни любимци, които са хранени със сурово месо могат да предадат бактериите върху хората, които имат контакт с тях. Малките деца, възрастните хора и хора със слаба имунна система могат да се разболеят сериозно. ****

Не всички храни са еднакви

Кученцата се нуждаят от точно съотношение на хранителни вещества, съобразени с размера на породата си, за да бъдат здрави. Големите и малките породи имат напълно различни потребности.

Осигурете храна, която действа съобразно уникалната биология на Вашето куче, за да спомогнете за неговото оптимално развитие и за да избегнете проблеми. Търсете лесно смилаеми съставки с висококачествени протеини и специално балансирани минерали, плюс незаменими аминокиселини и ефективни антиоксиданти.

Преминаване към храна за възрастни

Сега, когато кученцето почти е пораснало, трябва да помислите за преход от храната му за подрастващи, към храна за кучета в зряла възраст, която да е подходяща за нуждите му. Новата храна винаги трябва да се въвежда постепенно, дори и да изглежда, че то я харесва. Това ще помогне за намаляване на вероятността от стомашно разстройство в следствие на смяната.

Смяната на храната влияе по различен начин на различните животни, за това е важно да внимавате, когато я правите. Кучето ви може да се нуждае от малко помощ при смяната, особено ако до сега се е хранило с един вид храна, тъй като е изградило навици. Друг пример би бил, ако сте го хранили разнообразно, но ветеринарният лекар е предписал лечебна храна поради алергии, бъбречно заболяване или необходимост от сваляне на тегло.

Можете да опитате някои от следните предложения в процеса на смяна:

Постепенно въвеждане на храната за 7 дни:

  • Въвеждайте приблизително 10% от новата храна всеки ден, смесвайки я със старата. Увеличавайте пропорцията с 10% всеки ден, докато преминете изцяло на новата храна.
  • Избягвайте даването на охладени храни.
  • Ако се налага, можете да промените текстурата на консервираната храна, чрез добавяне на малко количество топла вода за да я направите по мека и смесването със съарата храна да бъде по-лесно.
  • Не се изкушавайте да добавяте човешка храна, като примамка към новата храна. Повечето кучета, ще изядат човешката храна и това може да се превърне в лош навик.
  • Винаги оставяйте на разположение купа с чиста и свежа вода.
  • Кучето не бива да е гладно, когато сменяте храната му с новата.
  • Ако смяната на храната се окаже трудна, обсъдете това с ветеринарния лекар. Той ще ви даде допълнителни съвети, които да са ви от помощ.

Може да се наложи да смените храната на кучето, за да подобрите здравословното му състояние. Ако това се случи, е важно да следвате съветите, които докторът е дал. Апетитът на кучето също може да бъде засегнат от заболяването, така че направете направете консултация и за това.

Следващата стъпка: След като кучето ви достигне зряла възраст, хранителните му нужди ще се променят.  То ще трябва да премине на храна за кучета в зряла възраст, което ще му осигури необходимите витамини и минерали, подходящи за възрастта. Hill’s Science Plan осигурява точно това.

За различните етапи от живота на кучето, храните Hill’s осигуряват най-доброто за здравето му, каквато и да е породата и начинът му на живот.

Легенда на използвани източници:
*Small Animal Clinical Nutrition IV Edition, page 169.
**Small Animal Clinical Nutrition IV Edition, page 310.
*** Small Animal Clinical Nutrition IV Edition, page 30.
**** FDA Notice December 18, 2002.)