Д-р Изабел Меннесие, ветеринарен лекар

Подобно на нас, хората, нашите четириноги приятели се сблъскват със сезонни алергии с идването на по-топло време. Може да има множество фактори, които могат да бъдат взаимосвързани, които да доведат до появата на алергичен дерматит (кожни състояния, причинени от алергени).

„Виновниците“ – фактори, които причиняват алергична реакция могат да бъдат:
 • Поленът (микроскопични зърна, които позволяват на растенията да се размножават и се разнасят от вятъра, особено през пролетта); поленът е под формата на прашец от дървета, трева и плевели.
 • Паразити
 1. Микроскопични акари в околната среда, които се намират в прахта и текстила и се хранят с органични остатъци (пърхот, мъртва кожа и др.) или други акари (кърлежи, акари от краста и др.).
 2. Алергия към слюнка на бълхи. Едно или няколко ухапвания от бълхи са достатъчни, за да предизвикат алергична реакция със силен сърбеж при чувствителни животни.
 3. Мухъл
 4. Алергени, открити в храната и др.
„Партньорите в това нарушение“ – фактори, които отслабват кожата

Тези фактори отслабват защитната функция на кожата, като по този начин я правят по-чувствителна и пропусклива за проникване на алергени.

 1. Химически дразнители (използване на човешка козметика, неподходяща за животни, почистващи препарати, които са твърде абразивни и др.).
 2. Тежки външни условия (топлина, студ, суша, замърсяване).
 3. Генетична предразположеност (при някои породи като френски булдог, териери и др.)
„Атаката“ – алергичен дерматит

Алергичният дерматит е резултат от анормална имунна реакция, която се проявява на ниво кожа. Тялото идентифицира елементи, които обикновено не са вредни или значително вредни, като чужди или опасни. След това предизвиква серия от защитни реакции срещу утежняващите агенти.

Тази реакция често е придружена се проявява като увредена кожа (отслабена кожна бариера). Като такава се наблюдава загуба на вода (повишена сухота на кожата) и алергените могат да проникнат по-лесно (порочен кръг). Понякога микробите колонизират увредените зони и могат да причинят вторични кожни инфекции.

Какви са симптомите?

Зачервяване, сърбеж и сухота, които водят до дискомфорт и дори болка за животното.
В някои тежки случаи възпалението и сърбежът са интензивни и кожата, в крайна сметка придобива груб, дебел и матов вид, известен като „крокодилска кожа“.

Кога да се консултирате с ветеринарен лекар?

Без отлагане, ако видите, че Вашият домашен любимец се чеше и хапе прекомерно и особено ако забележите струпеи, локализирано падане на козината, зачервяване и лоша/непоносима миризма.

Вашият ветеринарен лекар ще се опита да идентифицира причините за проблема, след задълбочен преглед и анализ на симптомите, свързани с кожата, тяхното развитие с течение на времето и възможно повторение. В зависимост от причината, вашият ветеринарен лекар ще предложи подходящо медицинско лечение за облекчаване на сърбежа и подобряване на здравето на вашия домашен любимец, като например прием на кортикостероиди или антихистамини. В същото време той или тя може да предпише и допълнителни грижи (подходящ шампоан, спот-он, спрей и др.), които да се прилагат директно върху кожата, за да се укрепи защитната кожна бариера. Тази допълнителна грижа често намалява дозата на лекарството, като по този начин минимизира нежеланите ефекти и намалява продължителността, като същевременно подобрява комфорта на вашия домашен любимец.

Гамата продукти Atop7 е предназначена за цялостна грижа за кожата на кучета и котки, предразположена към алергии (атопия, сухота, сърбеж).

 • Успокоява алергичната кожа
 • Хидратира
 • Възстановява и поддържа бариерната функция на кожата

Със съставки със 100% естествен произход

ATOP 7® spot-on – успокояващ спот он за кожа

ATOP 7® spot-on – успокояващ спот он за алергична кожа

ATOP 7 Spray – Успокояваща емулсия за пръскане

ATOP 7 Spray – Успокояваща спрей-емулсия

ATOP 7® Hydra Spray – хидратиращ и защитаващ спрей-мист

ATOP 7® Hydra Spray – хидратиращ и защитаващ спрей-мист

ATOP 7® Shampoo – Успокояващ крем-шампоан

ATOP 7® Shampoo – Успокояващ крем-шампоан

ATOP 7® Mousse – успокояваща сърбежа пяна за почистване без вода

ATOP 7® Mousse – успокояваща пяна, сухо почистване