Колко трябва да тежи котката Ви?

Дори само един-два килограма могат да се отразят много на здравето, общото благосъстояние и цялостното качество на живот на котката Ви. Всички котки имат идеално тегло за размера и породата си и ветеринарният лекар на котката може да Ви каже какво е то.

Прекомерното тегло може да доведе до по-малко игра и депресия. То може дори да съкрати значително живота на котката, в сравнение с котките с нормално тегло. При котките с наднормено тегло има силно завишен риск от развитие на сериозни здравословни проблеми като захарен диабет, остеоартрит, камъни в урината, сърдечно заболяване, затруднено дишане и дори рак на пикочния мехур.

Ако котката Ви е с наднормено тегло, не сте сами. 1 от 3 домашни любимеца са с наднормено тегло.* Не винаги е лесно да се каже, че Вашият питомец напълнява, защото това става постепенно във времето. Важното е да взимате мерки и да помогнете на котката да отслабне до здравословното за нея тегло.

 

Защо котките напълняват?

Напълняването при котките е в резултат от увеличаване на телесните мазнини. Това обикновено се дължи на преяждане, особено в комбинация с липса на упражнения. Обаче може да има и други допринасящи фактори.

Възраст

Котките в напреднала възраст са по-малко активни, имат по-малко енергия и се нуждаят от по-малко калории. Те са предразположени към напълняване.

Порода

Някои породи котки са по-предразположени към напълняване. Това е най-типично за котките от смесени породи.

Пол

Женските котки са по-предразположени към напълняване.

Медицински проблеми

Много рядко напълняването е свързано с медицинско състояние, което изисква специално лечение.

Кастриране

Клиничните изпитвания показват, че метаболизмът на кастрираните котки е по-бавен. Кастрираните котки „всъщност“ се нуждаят от по-малко калории. Затлъстяването е два пъти по-вероятно при кастрираните „котки“ заради по-заседналия начин на живот. (Кастрирането има множество важни ползи за здравето на котката – само не забравяйте да следите теглото й.)

Липса на упражнения

Твърде много храна и твърде малко упражнения логично водят до затлъстяване.

Прехранване

Котките, които имат неограничен достъп до храна, разбираемо ядат повече, отколкото им е необходимо.

Преяждане

Много от готовите храни съдържат прекалено много сол и мазнини. Те подобряват вкуса, а това кара котката да преяжда.

Хранителни навици

Храненето с „човешка храна“ и остатъци от масата също може да доведе до затлъстяване.

Други

Стрес, предизвикан от преместване в нов дом, липса на любим човек, поява на бебе у дома и други, могат да доведат до напълняване.

Признаци за наднормено тегло при котките

Между прегледите при ветеринарния лекар вие сами можете да преценявате дали котката Ви поддържа здравословното за нея тегло с един лесен тест. Опитайте се да напипате ребрата й – това е трудно или даже невъзможно? Ако да, тя вероятно е с наднормено тегло. Може да забележите и някои от следните признаци:

  • Няма очевидна талия
  • Налага се отпускане на каишката
  • Затруднено ходене
  • Бавни движения
  • Задъхване
  • Лошо настроение
  • Спи повече от обикновено

Идеалното тегло може да варира – то зависи както от породата, така и от индивидуалните характеристики на животното. Затова обсъдете теглото на Вашия домашен любимец с ветеринарен лекар. Оценката за състоянието на тялото се измерва чрез така нареченият индекс на телесни мазнини, който ви показва дали Вашият домашен любимец е “на” или “над” идеалното му тегло. Един от начините ветеринарният лекар да прецени индекса на телесни мазнини на Вашия любимец е чрез опипване на ребрата на животното. Според това колко лесно може да ги опипа и усети, той преценява дали има затлъстяване или не. Ако искате да проверите сами дали Вашият любимец има някаква форма на затлъстяване, направете безплатно бърз тест тук: http://bit.ly/Metabolic_Quiz_Cats

 

Посъветвайте се с ветеринарен лекар коя е подходящата храната за Вашата котка

Храната на котката е, може би, най-важният фактор за поддържането на идеалното й тегло. Поискайте от ветеринарния лекар да ви препоръча конкретна храна за отслабване и подходящ хранителен режим и се старайте да се придържате към тях. Това е особено важно, защото след като веднъж е била над нормата, котката може вече да е предразположена към напълняване. Трябва да имате дългосрочен план за контрол на теглото, базиран на подходяща храна, упражнения и редовни прегледи за измервания на теглото.

Пълната серия храни за контрол на теглото, вижте тук, както и да се запознаете с условията на програмата ни за лоялни клиенти 4+1 тук.

А сега вземете Metabolic и с гратис килограми. Промоционалните опаковки вижте тук.

Храните от серията Metabolic ще намерите във ветеринарните клиники!

Упражнения с котката

Освен подходяща храна, редовните упражнения също ще помогнат за здравословното отслабване на котката. Ето някои идеи как да тренирате, заедно с котката си:

Игри с играчки

Дайте на котката си саморъчно направени или купени от зоомагазина играчки, за да я насърчите е раздвижва.

Улови светлинката

Святкайте с фенерче с бяла светлина по стените и оставете котката да гони светлината. В никакъв случай не използвайте червен лазер – може да увреди очите на котката.

Силова разходка

Опитайте се да изведете котката на разходка, с нагръдник за котки и повод. Нагръдниците за котки се продават в зоомагазините. Докато сте навън, накарайте котката да скача и играе с естествени „играчки“, например купчините паднали листа.