Падането на козината при нашите домашни любимци е естествен феномен, свързан с температурата и светлината. Но кога трябва да се тревожите за прекомерното падане на козината?

Дали това е просто естествено линеене или е необичайна загуба на козина?

Всеки космен фоликул е микроскопична торбичка, разположена в дермата и епидермиса, където расте козината. Обикновено той съдържа няколко вида козина:

  1. Основна козина (косъм и козина): груба на допир и присъстваща по цялото тяло на Вашия домашен любимец, тя го предпазва от външната среда и определя цвета на козината.
  2. Подкозина: този много фин, плътен подкосъм поддържа баланса на телесната температура.

 

Активността на космения фоликул следва цикъл от три стъпки:

  1. Период на растеж: косъмът се развива и постепенно израства от епидермиса.
  2. Междинен период: растежът се стабилизира.
  3. Период на опадване: козината пада и се заменя с нова.

През пролетта и есента кучетата и котките преминават през често срещано явление, наречено линеене, което води до значителна загуба на козина. Подкосъмът се обновява, за да се адаптира към сезона: той става по-плътен през зимата и по-лек през лятото.

Въпреки това, животът предимно на закрито, в апартамент, нарушава естествения цикъл на козината и може да доведе до фалшиво линеене. Всъщност животът при едни и същи условия на температура и интензивност на светлината през сезоните би довел до постоянна загуба на козина през цялата година.

От друга страна, в зависимост от породата си, кучетата имат относително значителен дял от основна козина и подкозина, в различни периоди на растеж. Някои породи, като хъски или чау-чау, имат доста кратък цикъл на обновяване на козината, което води до епизоди на интензивно сезонно линеене. За разлика от тях, йоркширският териер и пудел имат дълги цикли на растеж, водещи до умерена загуба на козина.

Прекомерната загуба на козина: основните причини

Балансирано ли е храненето на Вашият домашен?

Тънката, рядка козина често разкрива недостиг на витамини, незаменими мастни киселини и микроелементи. Само добрата диета ще реши този проблем.

Има ли керато-себореен проблем?

Себумът е предназначен за омазняване на козината и я кара да блести. Но когато се произвежда в излишък, той омазнява прекомерно козината и води до прекомерната й загуба. Прекомерна загуба се наблюдава и при много сухата козина.

Симптом ли е на някакво заболяване?

Някои симптоми, като сърбеж, петна без косми и / или зачервяване, могат да съпътстват прекомерната загуба на козина.

Важно е да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар, за да установите дали има някакво конкретно заболяване (от паразитен, хормонален или алергичен произход).

А може ли да бъде свързано и с поведенчески проблем?

Самотата и промените в околната среда (новодошлите у дома, преместването в нова къща и др.) засягат както кучетата, така и котките и могат да доведат до потенциална тревожност.

Стресираните животни могат да се опитат да се успокоят, като прекалено ближат или скубят козината си. Вашият ветеринарен лекар може да помогне, като препоръча решения за успокояване на домашния любимец, така че не се колебайте да поискате съвет.

Без повече кълба от косми
Адаптирана рутинна грижа

Ежедневното четкане на Вашия домашен любимец премахва излишните косми. Това е особено важно за котките, тъй като намалява риска от поглъщане на косми, което може да бъде много опасно.

В допълнение, къпането на разумни интервали, премахва замърсяванията и мъртвите косми по повърхността от кожата, като същевременно защитава епидермиса. Винаги трябва да се използва качествен шампоан с pH, адаптирано към кожата на Вашия домашен любимец.

Много полезните хранителни добавки

Хранителните добавки, специално предназначени за кожа и козина, не само намаляват загубата на козина, но и насърчават нейното повторно израстване. Те обикновено съдържат витамини (A, F, биотин), серни съединения, цинк и / или незаменими мастни киселини (EFA), като омега 3 и 6.

Как помагат продуктите на DERMOSCENT®

 

 

 

 

  • Благодарение на естествените си съставки, Essential Mousse® почиства чувствителната кожа без изплакване и прави козината по-гладка. Essential 6® Sebo шампоан помага за премахване на мъртвите косми, натрупани върху кожата и регулира производството на себум.
  • Essential 6® spot-on монодози действат като идеална добавка към другите хигиенни продукти, тъй като спомагат за намаляване на косопада.
  • Хранителната добавка Keravita® повишава ефективността на козметичните процедури чрез подсилване на ноктите и козината отвътре, като същевременно насърчава повторното израстване и блясъка на козината.