„Който носи обувки, не знае нищо за страданието на този, който ходи бос“ (китайска поговорка)

Възглавничките на лапите на нашите домашни любимци са естествено устойчиви. Въпреки това, те могат да бъдат подложени на значително нараняване: дълги разходки, лов, надбягвания с шейни или зимни условия, нагорещен асфалт…

Интензивната или продължителна физическа активност могат да доведат до измръзване или прегряване на възглавничките на лапите или да се развият малки повърхностни пукнатини или ожулвания по тях, което може да доведе до дискомфорт за кучето.

През зимата, снегът се натрупва в интердигиталните пространства, образувайки малки твърди ледени бучки, които причиняват локално възпаление (зачервяване) – сериозен източник на дискомфорт за нашите домашни любимци. И накрая, измръзването на лапите насърчава образуването на пукнатини по тях или дори до болезнени дълбоки пукнатини, което понякога води дори до куцота.
През лятото пък, нагорещеният асфалт и тротоари водят до сериозни изгаряния на лапите, което води до сериозна, хронична болка за кучето, а също така горещината води и до изсъхване на носа, основен за охлаждане на кучето.

Как да защитим възглавничките на лапите на нашите четириноги приятели?

За да се предотвратят тези проблеми, има няколко варианта, които могат да се комбинират, за да се получат по-добри резултати.

  • На първо място, когато има сняг, е препоръчително да подстрижете козината, растяща между възглавничките на лапите, за да предотвратите образуването на ледени кристалчета и натрупването на бучки сняг в тази област.
  • Лятото пък е препоръчително да намазвате лапичките и нослето – така ще предпазите лапите от нагорещения асфалт и тротоари, а нослето – от изгаряне и иазсъхване.
  • Предлагат се и специални обувки за домашни любимци (по-специално за кучета), които помагат за предпазване на лапите. Но не всички животни са фенове на тази конкретна опция.
  • Използване на слънцезащитен лосион може да предпази лапите от измръзване.
  • Използването на водоустойчиви кремове, балсами и лосиони за възглавнички на лапите е ефективен начин за хидратиране на кожата, който ще помогне за повишаване на устойчивостта от студа или нагорещения асфалт при разходка.

Какво да правим след разходка

След като се приберете от разходка или бягане, се препоръчва да прегледате лапите, за да видите дали животното има някакви лезии като повърхностни ожулвания, напукване, дълбоки пукнатини или раздразнения в междупръстовите пространства и възглавничките на лапите. Препоръчително е лапите да се полеят в хладка вода или да се почистват с подходящ продукт, за да се отстранят всякакви източници на дразнене (пътна сол и други продукти, използвани срещу заледяване на пътните настилки и тротоари, ледени кристали, заседнали в космите и др.). След това зоната трябва да бъде добре изсушена и да се приложи продукт за хидратиране, възстановяване и успокояване, като се масажират зони, които са наранени.

Ефективна защита на лапите през зимата и лятото можете да осигурите с Dermoscent BIO BALM – Възстановяващ и предпазващ продукт за грижа за кожата за нос, лапи и мазоли.

Съветите са предоставени от Д-р Isabelle Mennecier – ветеринарен лекар

DERMOSCENT®