В направено проучване на домашно приготвените храни за домашни любимци, повече от 90% от храните са били небалансирани и непълноценни.*

  • Хранителните нужди са различни, в зависимост от големината на котето.
  • Приготвянето на храната за вашето котенце не е същото, като да  приготвите храната за детето ви или за самите вас.
  • Храни, които вероятно не са балансирани и не отговарят на неговите нужди, могат доведат до сериозни проблеми.
  • Например, калцият и фосфора трябва да бъдат внимателното балансирани в правилното съотношение. **
  • Подрастващите котенца има по-голяма нужда от таурин за разлика от хората. Недостигът му може да доведе до сърдечни заболявания и влошаване на зрението.***
  • Не хранете котката си със сурово месо. Обработката на суровото месо, винаги е била най-съществената част от приготвянето на човешката храна. Същото важи и за храната на котката. Суровото месо често съдържа бактерии като салмонела, листерия и дори Ешерихия коли, които могат да бъдат много опасни за домашните любимци и хората, които се грижат за тях. Малките котенца или другите домашни любимци, които са хранени със сурово месо могат да предадат бактериите върху хората, които имат контакт с тях. Малките деца, възрастните хора и хора със слаба имунна система могат да се разболеят сериозно.****

Как и кога да храните котето

Важно е да го храните с точно определено количество храна на подходящи интервали, но това може да бъде трудна задача – хранителните изисквания се различават значително от едно коте до друго.

Препоръките за хранене на гърба на консервата или опаковката са само началната точка. От решаващо значение за здравето на  котенцето е да следите физическото му състояние и количеството храна, което му давате да се регулира спрямо растежа му.

За да поддържате котенцето здраво, Hill’s препоръчва да следвате следните стъпки:

  • Претеглете го;
  • Хранете го съгласно инструкциите за хранене и препоръките на ветеринарния ви лекар;
  • Регулирайте дневната дажба на храна, съобразно растежа му.

Не всички храни са еднакви

Котенцата се нуждаят от точния баланс на хранителни вещества, за да бъдат здрави. Твърде много може да бъде точно толкова вредно, колкото и твърде малко.

Осигурете храна, която действа съобразно уникалната биология на Вашето коте, за да спомогнете за неговото оптимално развитие и за да избегнете проблеми. Търсете лесно смилаеми съставки с висококачествени протеини и специално балансирани минерали, плюс незаменими аминокиселини и ефективни антиоксиданти.

Смяна на храна

Ако искате вашето коте да започне да се храни с храната Hill’s Science Plan Kitten, трябва да направите преход за период от 7 дни. Това се постига, като смесвате старата храна на котенцето с нарастващи количества от новата храна, докато преминете изцяло на Science Plan Kitten.

Вие и ветеринарния лекар

Ветеринарният лекар е най-добрият източник на информация за здравето и благосъстоянието на котенцето. Правете консултации с него редовно, за да следите теглото на котето, защото постигането и поддържането на идеално тегло не само намалява риска за здравето, но ще му осигури по-енергичен, дълъг и щастлив живот.

Консултирайте се с ветеринарния лекар, кой от трите метода на хранене е най-подходящ за вашето коте:

Свободен достъп: Храната му е на разположение през цялото време.
Ограничение на времето за хранене:  Храната е е достъпна за определен период от време.
Определено време за ядене: Определено количество храна е налично по определено време за ядене всеки ден.
Вода: Котенцето винаги трябва да има на разположение прясна вода. Липсата може да доведе до здравословни проблеми.
Наградки и лакомства: Въпреки, че е изкушаващо да давате на котенцето храна от масата, тя не може да му осигури правилния баланс от хранителни вещества. Опитайте се да бъдете умерени с лакомствата.  Ако давате твърде много, това може да дове до увеличаване на теглото или хранителен дисбаланс.

Следващата стъпка: След като котката ви достигне зряла възраст, нейните хранителни нужди ще се променят.  Тя ще трябва да премине на храна за котки в зряла възраст, която ще и осигури необходимите витамини и минерали, подходящи за нейната възраст. Hill’s Science Plan осигурява точно това.

За различните етапи от живота на котката, храните Hill’s осигуряват най-доброто за здравето ѝ, каквато и да е породата ѝ и начинът и на живот.

Легенда на използвани източници:
*Small Animal Clinical Nutrition IV Edition, page 169.
**Small Animal Clinical Nutrition IV Edition, page 310.
***Small Animal Clinical Nutrition IV Edition, page 30.
****FDA Notice December 18, 2002.