Когато доведете котенцето в дома си, е добре да вземете от храната, с която е било хранено до сега. Важно е да знаете, че не всички храни за подрастващи котки са еднакви. Някои осигуряват по-високо количество на съставки от други, така че бихте могли постепенно да смените храната му, с тази която ветеринарният лекар е препоръчал.

Ако се наложи смяна на храната…

Ако се наложи да сменяте храната на малкото коте, ще трябва да направите смяната на храната в период от 7 дни. Ветеринарният лекар ще Ви посъветва, как да направите този преход, но най-същественото е да смесвате старата с новата храна с постепенно нарастващи количества, докато не преминете изцяло на новата храна.

Както можете да си представите, стомахът на котенцето  е малък, затова то ще има нужда от по-малки, но чести хранения. Това означава, да слагате свежа храна в чиста купа, до 4 пъти на ден, докато стане на 6-месечна възраст.

Попитайте Вашия ветеринарен лекар кой от трите метода за хранене е най-добрия за малкото Ви котенце:

 • Свободен Избор:   Храната е достъпна за котенцето по всяко време.
 • Хранене в Определено Време: Храната е достъпна за котенцето за определено време.
 • Хранене на Порции: Определено количество храна е достъпна за Вашето котенце в точно установени часове за хранене всеки ден.

Осигурете достъп до вода! Вашето котенце трябва да получава достатъчно количество прясна вода през цялото време. Ако то дълго време не пие вода, здравето му ще се увреди.

Лакомства и хапки: Въпреки че е изкушаващо да му дадете остатъци от масата, те не осигуряват на Вашето котенце правилния баланс от хранителни вещества. Опитайте се да не давате много лакомства, тъй като могат да доведат до увеличаване на теглото или до хранителен дисбаланс.

Избирайте внимателно

Пълноценната храна за подрастващи котки ще осигури на домашния ви любимец правилния баланс на хранителни вещества. Тя съдържа  всички необходими витамини и минерали, от които то се нуждае. Предлага се както  консервирана, така и гранулирана и е с отличен вкус. Ако не сте сигурни, коя храна е най-подходяща за котето, посъветвайте се с ветеринарният ви лекар. Но която и да изберете, следвайте препоръките за хранене написани на опаковката, и внимавайте да не надвишавате препоръчителната дажба.

Жадните котенца

Вярвате или не, котенцата не се нуждаят от мляко. И при някои котки, краве млякото може да предизвика диария. Така че, ако искате да дадете малко мляко на котето, вземете такова, което е адаптирано за котки. Независимо от това, уверете се, че котенцето винаги има достъп до свежа вода. Ако смятате, че не пие достатъчно, причината може да бъде в това, че то е усетило някакви химикали във водата. Можете да установите това като му предложите минерална, бутилирана вода.

Има котки, които предпочитат да пият течаща вода, например от фонтани или капещи кранове, така че потърсете в специализираната търговска мрежа воден фонтан, направен специално за котки. И не забравяйте, че ако котката се храни със суха храна, тя трябва да консумира много вода.

Не се притеснявайте от повръщането, понякога е нормално

Ако котенцето ви има несъществени храносмилателни проблеми или трябва да повърне космени топки, това ще се предизвика, чрез ядене на трева. Това е съвсем естествено и няма за какво да се притеснявате. Но, ако повръщането продължава и забележите други симптоми, ще трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

Преминаване към храна за зрели котки

Когато Вашето котенце почти е достигнало зряла възраст, трябва да помислите за промяна на храната му, от такава за подрастващи, към храна за котки в зряла възраст, която да е подходяща за нуждите му.

Новата храната винаги трябва да се въвежда постепенно, дори и видимо котето да я харесва. Това ще помогне за намаляване на вероятността от стомашно разстройство в следствие на смяната. Смяната на храната влияе по различен начин, затова е важно да внимавате, когато я правите.

Котето може да се нуждае от малко помощ по време на смяната, особено ако се е хранило с един вид храна до сега, тъй като е изградило навици. Понякога смяната е наложителна. Може да сте го хранили разнообразно, но ветеринарният лекар е препоръчал контролирана диета поради алергии, бъбречно заболяване или необходимост от сваляне на тегло. Може да опитате някои от следните предложения в процеса на смяна:

 • Постепенно въвеждане на храната с преход от 7 дни. Увеличавайте пропорцията на новата храна всеки ден, като в същото време намалявате старата, докато в края на седмицата започнете да давате изцяло новата храна.
 • Ако е необходимо да се увеличи приемът на консервирана храна, предварително затоплете новата храна до телесна температура, но не повече. Повечето котки ще предпочетат консервираната храна леко топла, тъй като това подобрява аромата и вкуса й.
 • Избягвайте даването на охладени храни.
 • Можете да промените текстурата на консервираната храна, чрез добавяне на малко количество топла вода, за да я направите по-мека и да стане лесна за смесване със старата храна.
 • Не се изкушавайте да добавяте човешка храна като примамка към новата. Повечето котки ще изядат човешката храна и това може да се превърне в лош навик.
 • Ако котето е много капризно, пробвайте  да дадете новата храна от ръката си като лакомство. Това ще подсили положителната връзка между вас, котето и новата храна.
 • Винаги оставяйте купа с чиста и свежа вода на разположение.
 • Котката не бива да е гладна, когато сменяте храната и с нова.

Ако смяната на храната се окаже трудна, обсъдете това с ветеринарен лекар. Той ще ви даде допълнителни съвети.

Може да се наложи да смените храната на котката ви, за да подобрите здравословното й състояние. Ако това се случи, е важно да следвате съветите, които ветеринарният лекар ви дава. Апетитът на котето също може да бъде засегнат от заболяването, така че направете консултация и за това.