На Вас кучето може да Ви изглежда добре, но идеалното тегло зависи от размера и породата. Вашият ветеринарен лекар ще Ви каже кое е идеалното тегло за кучето Ви. А между прегледите при ветеринарен лекар Вие сами можете да преценявате дали кучето Ви поддържа нормалното за него тегло. Опитайте се да напипате ребрата му и ако е трудно или даже невъзможно, кучето най-вероятно е с наднормено тегло.

Ето още някои признаци за затлъстяване:

  • Няма очевидна талия
  • Налага се отпускане на каишката
  • Затруднено ходене
  • Бавни движения
  • Задъхване
  • Лошо настроение
  • Спи повече от обикновено

Защо кучетата напълняват?

Напълняването е в резултат от увеличаване на телесните мазнини. Това обикновено се дължи на преяждане, особено в комбинация с липса на упражнения. Обаче може да има и други допринасящи фактори.

Възраст

Порода

Кастриране

Кучетата в напреднала възраст са по-малко активни, имат по-малко енергия и се нуждаят от по-малко калории, затова от основно значение за теглото и общото им здравословно състояние е да приемат храна, която е специално формулирана за възрастта им.Някои породи кучета са по-предразположени към напълняване.Клиничните изпитвания показват, че метаболизмът на кастрираните кучета е по-бавен и те се нуждаят от по-малко калории.

Медицински проблеми

Прехранване

Преяждане

Много рядко напълняването е свързано с медицинско състояние, което изисква специално лечение.Кучетата, които имат неограничен достъп до храна, разбираемо ядат повече, отколкото им е необходимо – това включва и остатъците от трапезата.Много от готовите храни за кучета съдържат прекалено много сол и мазнини, които може и да подобряват вкуса, но също така карат кучето да преяжда.

Много от нас не осъзнават, че кучето има проблем с теглото, а дори когато го правим, може да не осъзнаваме колко много може да повлияе това на благосъстоянието и качеството му на живот.

Увеличаването на теглото дори само с 20% над нормата може значително да увеличи риска от развитие на сериозни здравословни проблеми като захарен диабет, артрит, уринарни камъни, сърдечни заболявания, белодробни и бъбречни заболявания, панкреатит и още много други. Наднорменото тегло не само оказва отрицателно въздействие върху общото благосъстояние, щастието и цялостното качество на живот на вашия домашен любимец, но също така може значително да съкрати продължителността на живота му.

Оценете сами бързо и безплатно състоянието на любимеца ви с нашия тест.

 

Идеалното тегло може да варира – то зависи както от породата, така и от индивидуалните характеристики на животното. Затова обсъдете теглото на Вашия домашен любимец с ветеринарен лекар. Оценката за състоянието на тялото се измерва чрез така нареченият индекс на телесни мазнини, който ви показва дали Вашият домашен любимец е “на” или “над” идеалното му тегло. Един от начините ветеринарният лекар да прецени индекса на телесни мазнини на Вашия любимец е чрез опипване на ребрата на животното. Според това колко лесно може да ги опипа и усети, той преценява дали има затлъстяване или не. Ако искате да проверите сами дали Вашият любимец има някаква форма на затлъстяване, направете безплатно бърз тест тук: http://bit.ly/Metabolic_Dog_Quizz

 

Изберете подходяща храна за отслабване и поддържане на теглото

Храната на кучето влияе пряко на неговото общо здраве и благосъстояние. Балансираното хранене е основна част от активния, здравословен начин на живот. Яденето на твърде много храна за кучета, снаксове или човешка храна може да причини напълняване.

Пълната серия храни за контрол на теглото, вижте тук, както и да се запознаете с условията на програмата ни за лоялни клиенти 4+1 тук.

А сега вземете Metabolic и с гратис килограми. Промоционалните опаковки вижте тук.

Храните от серията Metabolic ще намерите във ветеринарните клиники!

Упражнения с кучето

Освен подходящата храна, редовните упражнения също ще помогнат за здравословното отслабване на кучето. Ето някои идеи как да тренирате заедно с кучето си.

Силови разходки с интервали

Закачка с приклякване

Гоненица с кучето

Изведете кучето си на разходка на каишка. По време на разходката вкарвайте интервали от тичане или бързо ходене, за да увеличите пулса си и да изгорите калории и Виe, и кучето Ви.Застанете с крака, разкрачени на ширината на раменете Ви, и се пригответе да клекнете. Навеждайки се, потупайте кучето си с любимата му играчка. Изправяйки се, вдигнете играчката над главата си, така че кучето да скочи след нея. Това може да се прави и вкъщи, и навън.Точно както сте играли с приятелите си, когато сте били дете, играйте на гоненица с кучето си в парка или в задния двор, или дори вкъщи. И за двама ви ще бъде чудесна кардио тренировка, докато кучето се опитва да Ви стигне.