На Вас кучето може да Ви изглежда добре, но идеалното тегло зависи от размера и породата. Вашият ветеринарен лекар ще Ви каже кое е идеалното тегло за кучето Ви. А между прегледите при ветеринарен лекар Вие сами можете да преценявате дали кучето Ви поддържа нормалното за него тегло. Опитайте се да напипате ребрата му и ако е трудно или даже невъзможно, кучето най-вероятно е с наднормено тегло.

Ето още някои признаци за затлъстяване:

 • Няма очевидна талия
 • Налага се отпускане на каишката
 • Затруднено ходене
 • Бавни движения
 • Задъхване
 • Лошо настроение
 • Спи повече от обикновено

Защо кучетата напълняват?

Напълняването е в резултат от увеличаване на телесните мазнини. Това обикновено се дължи на преяждане, особено в комбинация с липса на упражнения. Обаче може да има и други допринасящи фактори.

 • Възраст
  Кучетата в напреднала възраст са по-малко активни, имат по-малко енергия и се нуждаят от по-малко калории, затова от основно значение за теглото и общото им здравословно състояние е да приемат храна, която е специално формулирана за възрастта им.
 • Порода
  Някои породи кучета са по-предразположени към напълняване.
 • Кастриране
  Клиничните изпитвания показват, че метаболизмът на кастрираните кучета е по-бавен и те се нуждаят от по-малко калории.
 • Медицински проблеми
  Много рядко напълняването е свързано с медицинско състояние, което изисква специално лечение.
 • Прехранване
  Кучетата, които имат неограничен достъп до храна, разбираемо ядат повече, отколкото им е необходимо – това включва и остатъците от трапезата.
 • Преяждане
  Много от готовите храни за кучета съдържат прекалено много сол и мазнини, които може и да подобряват вкуса, но също така карат кучето да преяжда.

Упражнения с кучето

Освен подходящата храна, редовните упражнения също ще помогнат за здравословното отслабване на кучето. Ето някои идеи как да тренирате заедно с кучето си.

 • Силови разходки с интервали
  Изведете кучето си на разходка на каишка. По време на разходката вкарвайте интервали от тичане или бързо ходене, за да увеличите пулса си и да изгорите калории и Виe, и кучето Ви.
 • Закачка с приклякване
  Застанете с крака, разкрачени на ширината на раменете Ви, и се пригответе да клекнете. Навеждайки се, потупайте кучето си с любимата му играчка. Изправяйки се, вдигнете играчката над главата си, така че кучето да скочи след нея. Това може да се прави и вкъщи, и навън.
 • Гоненица с кучето
  Точно както сте играли с приятелите си, когато сте били дете, играйте на гоненица с кучето си в парка или в задния двор, или дори вкъщи. И за двама ви ще бъде чудесна кардио тренировка, докато кучето се опитва да Ви стигне.

Много от нас не осъзнават, че кучето има проблем с теглото, а дори когато го правим, може да не осъзнаваме колко много може да повлияе това на благосъстоянието и качеството му на живот.

Увеличаването на теглото дори само с 20% над нормата може значително да увеличи риска от развитие на сериозни здравословни проблеми като захарен диабет, артрит, уринарни камъни, сърдечни заболявания, белодробни и бъбречни заболявания, панкреатит и още много други. Наднорменото тегло не само оказва отрицателно въздействие върху общото благосъстояние, щастието и цялостното качество на живот на вашия домашен любимец, но също така може значително да съкрати продължителността на живота му.

Оценете сами бързо и безплатно състоянието на любимеца ви с нашия тест.

Идеалното тегло може да варира – то зависи както от породата, така и от индивидуалните характеристики на животното. Затова обсъдете теглото на Вашия домашен любимец с ветеринарен лекар. Оценката за състоянието на тялото се измерва чрез така нареченият индекс на телесни мазнини, който ви показва дали Вашият домашен любимец е “на” или “над” идеалното му тегло. Един от начините ветеринарният лекар да прецени индекса на телесни мазнини на Вашия любимец е чрез опипване на ребрата на животното. Според това колко лесно може да ги опипа и усети, той преценява дали има затлъстяване или не. Ако искате да проверите сами дали Вашият любимец има някаква форма на затлъстяване, направете безплатно бърз тест тук: https://www.qzzr.com/c/quiz/472217/756e8b79-6325-493e-aa71-57d1b9d5a042

 

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩА ХРАНА ЗА КУЧЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Храната на кучето влияе пряко на неговото общо здраве и благосъстояние. Балансираното хранене е основна част от активния, здравословен начин на живот. Яденето на твърде много храна за кучета, снаксове или човешка храна може да причини напълняване.

Правилното хранене играе много важна роля за справяне с наднорменото тегло. Попитайте ветеринарен лекар за серията храни на Hill’s за контрол на теглото, за да помогнете на кучето си да отслабне, да бъде здраво и да живее активно.

Hill’s разработи пълна серия храни за кучета, които имат проблем с теглото.
 • Metabolic Mini – суха, диетична храна при наднормено тегло при кучета от дребни породи
 • Metabolic – суха, диетична храна при наднормено тегло при кучета от всички породи
 • Metabolic + Mobility Canine – суха, диетична храна при наднормено тегло и ставни проблеми
 • Metabolic Canine Консерва – консервирана диетична храна при наднормено тегло при кучета от всички породи
 • Metabolic Canine задушено с пилешко и зеленчуци – консервирана диетична храна при наднормено тегло при кучета от всички породи
 • Metabolic Treats – диетични лакомства за кучета от всички породи

А сега Метаболик ви дава гратис колиграми с всяка опаковка.

Възползвайте се от специалното ни предложение с безплатни килограми за всички опаковки Metabolic до края на Септември! Вижте промоционалната оферта тук: (линк към промоция):

Гарантиран подарък – всяка пета опаковка е безплатна!

Не забравяйте да се поинтересувате и за възможността да ползвате нашите програми за лоялност – при всеки 4 закупени опаковки от серията Metabolic, ние ще Ви подарим петата безплатно!