Колко трябва да тежи котката Ви?

Дори само един-два килограма могат да се отразят много на здравето, общото благосъстояние и цялостното качество на живот на котката Ви. Всички котки имат идеално тегло за размера и породата си и ветеринарният лекар на котката може да Ви каже какво е то.

Прекомерното тегло може да доведе до по-малко игра и депресия. То може дори да съкрати значително живота на котката, в сравнение с котките с нормално тегло. При котките с наднормено тегло има силно завишен риск от развитие на сериозни здравословни проблеми като захарен диабет, остеоартрит, камъни в урината, сърдечно заболяване, затруднено дишане и дори рак на пикочния мехур.

Ако котката Ви е с наднормено тегло, не сте сами. 1 от 3 домашни любимеца са с наднормено тегло.* Не винаги е лесно да се каже, че Вашият питомец напълнява, защото това става постепенно във времето. Важното е да взимате мерки и да помогнете на котката да отслабне до здравословното за нея тегло.

Защо котките напълняват?

Напълняването при котките е в резултат от увеличаване на телесните мазнини. Това обикновено се дължи на преяждане, особено в комбинация с липса на упражнения. Обаче може да има и други допринасящи фактори.

Възраст
Котките в напреднала възраст са по-малко активни, имат по-малко енергия и се нуждаят от по-малко калории. Те са предразположени към напълняване.
Порода
Някои породи котки са по-предразположени към напълняване. Това е най-типично за котките от смесени породи.
Пол
Женските котки са по-предразположени към напълняване.
Медицински проблеми
Много рядко напълняването е свързано с медицинско състояние, което изисква специално лечение.
Кастриране
Клиничните изпитвания показват, че метаболизмът на кастрираните котки е по-бавен. Кастрираните котки „всъщност“ се нуждаят от по-малко калории. Затлъстяването е два пъти по-вероятно при кастрираните „котки“ заради по-заседналия начин на живот. (Кастрирането има множество важни ползи за здравето на котката – само не забравяйте да следите теглото й.)
Липса на упражнения
Твърде много храна и твърде малко упражнения логично водят до затлъстяване.
Прехранване
Котките, които имат неограничен достъп до храна, разбираемо ядат повече, отколкото им е необходимо.
Преяждане
Много от готовите храни съдържат прекалено много сол и мазнини. Те подобряват вкуса, а това кара котката да преяжда.
Хранителни навици
Храненето с „човешка храна“ и остатъци от масата също може да доведе до затлъстяване.
Други
Стрес, предизвикан от преместване в нов дом, липса на любим човек, поява на бебе у дома и други, могат да доведат до напълняване.

Признаци за наднормено тегло при котките

Между прегледите при ветеринарния лекар вие сами можете да преценявате дали котката Ви поддържа здравословното за нея тегло с един лесен тест. Опитайте се да напипате ребрата й – това е трудно или даже невъзможно? Ако да, тя вероятно е с наднормено тегло. Може да забележите и някои от следните признаци:

  • Няма очевидна талия
  • Налага се отпускане на каишката
  • Затруднено ходене
  • Бавни движения
  • Задъхване
  • Лошо настроение
  • Спи повече от обикновено

Стъпки към отслабването на котката

Освен подходяща храна, редовните упражнения също ще помогнат за здравословното отслабване на котката. Ето някои идеи как да тренирате, заедно с котката си:

Игри с играчки
Дайте на котката си саморъчно направени или купени от зоомагазина играчки, за да я насърчите да се раздвижва.
Улови светлинката
Святкайте с фенерче с бяла светлина по стените и оставете котката да гони светлината. В никакъв случай не използвайте червен лазер – може да увреди очите на котката.
Силова разходка
Опитайте се да изведете котката на разходка, с нагръдник за котки и повод. Нагръдниците за котки се продават в зоомагазините. Докато сте навън, накарайте котката да скача и играе с естествени „играчки“, например купчините паднали листа.
 

Посъветвайте се с ветеринарен лекар коя е подходящата храната за Вашата котка

 

Храната на котката е, може би, най-важният фактор за поддържането на идеалното й тегло. Поискайте от ветеринарния лекар да ви препоръча конкретна храна за отслабване и подходящ хранителен режим и се старайте да се придържате към тях. Това е особено важно, защото след като веднъж е била над нормата, котката може вече да е предразположена към напълняване. Трябва да имате дългосрочен план за контрол на теглото, базиран на подходяща храна, упражнения и редовни прегледи за измервания на теглото.

*Непубликувани данни. Hill’s Pet Nutrition, Inc.